Waarom smakt een hond?

Smakken bij honden kan zowel positieve als negatieve redenen hebben. Een hond smakt namelijk om verschillende redenen. Zoals het uitdrukken van emoties, het aangeven van stress of angst of omdat het een gewoonte is. Soms kan smakken ook een teken zijn van pijn of ongemak. Snuffelbox legt de verschillen uit over een smakkende hond.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Rhodesian Ridgeback smaktSmakken bij honden kan verschillende redenen hebben, zowel positief als negatief.

Waarom smakt een hond eigenlijk?

Op de vraag: 'Waarom smakt een hond?' zijn meerdere antwoorden mogelijk. Wanneer een hond smakt, kan dit namelijk diverse betekenissen hebben. Een hond kan namelijk niet in mensentaal met ons praten, maar communiceert op een andere manier. Onder andere via geluiden, gedrag, maar ook door smakken. Snuffelbox geeft 5 redenen voor 'Waarom smakt een hond?' Ook geven we tips over wat je kan doen bij een smakkende hond. 

#1 - Positief smakken

Je bent in de keuken en je hond weet gelijk dat zijn baasje het eten aan het bereiden is. De gedachte van je hond dat het eten eraan komt, werkt op zijn speekselklier. Je hond kwijlt en smakt tegelijk; je viervoeter bereidt zich al in gedachten voor op de heerlijke maaltijd. Dit is net als bij mensen, dat het water ons af en toe in de mond loopt. 

Positief smakken kan ook voorkomen bij het in slaap vallen van je viervoeter. Je hond gaat liggen en probeert zich te ontspannen. Hij smakt en likt zijn lippen tot hij heerlijk in slaap valt. Je hoeft je nergens zorgen over te maken, dit smakkende gedrag is heel normaal en zelfs gezond. 

Hoewel niet zo uitgesproken als bij viervoeters, smakken baby's en peuters ook tijdens de ontspanningsfase. Zelfs op gevorderde leeftijd bewegen we onbewust onze tong in onze mond, kort voordat we in slaap vallen. Alsof we iets in onze mond laten smelten. Hiervan wordt gezegd dat dit gedrag deel uitmaakt van de ontspanningsfase. Op dezelfde manier kan dit smakken naar je trouwe metgezel ook iets positiefs zijn. 

Onthoud hierbij dat als het smakkende gedrag niet te lang duurt, jij je geen zorgen hoeft te maken. Ook niet als je hond smakt in zijn slaap. Houdt het smakken lang aan, dan kan er een andere oorzaak achter zitten waarom je hond smakt. 

Boxer eetEen baasje bereidt eten voor. Dat maakt de hond aan het smakken.

#2 - Voedselresten in de mond?

Het kan heel goed voorkomen dat voedselresten tussen de tandruimten verstrikt raken, bijvoorbeeld stukjes van een lekkere hondenkluif. Daardoor smakt een hond. Het beste is om de bek van je huisdier voorzichtig te openen en de interdentale ruimtes, de mond en het keelgebied, te controleren. Als er iets achterblijft, kun je het gemakkelijk verwijderen.

Dit kan ook voorkomen tijdens het eten, wanneer bijvoorbeeld een hondenbrokje aan de snijtand blijft zitten. Je hond gaat dan veel smakken om het brokje van de tand te krijgen. Een beetje hulp van het baasje biedt hierbij uitkomst. Zodra het hondenbrokje verwijderd is, houdt ook het smakken op. Smakken gaat vaak ook gepaard met kwijlen.

Lees meer over waarom een hond kwijlt.

#3 - Mond- en keelziekten

Een gebitsprobleem en/of een infectie in de mond of keel kan de oorzaak zijn voor het veelvuldig smakken of likken van een hond, zoals: 

  • Tandvleesontsteking (bijvoorbeeld door tandsteen);

  • Abces van de tandwortel;

  • Gebroken tanden;

  • Tonsillitis of keelpijn;

  • Infectie op de tong.

Normaal gesproken heeft het tandvlees een milde rozige kleur, wat een teken is van een goede doorbloeding. Als dit niet het geval is, kan gingivitis de oorzaak zijn van zijn gedrag. In dit geval is het ten zeerste aan te raden om je dierenarts te raadplegen. 

Een goede gebitsverzorging helpt het risico op tand- en tandvleesproblemen te verminderen. Als het tandvlees van je harige vriend droog en bleek is, kan onder andere een Anemie (bloedarmoede) de oorzaak zijn. Ook hiervoor neem je contact op met je dierenarts. 

Lees meer over gebitsverzorging voor honden.

Tanden van hondSmakken kan helaas ook de oorzaak zijn van tand- en tandvleesproblemen.

Tanden poetsen hond

Het tandvlees van een hond kan je gezond houden door een goede gebitsverzorging. Je kan de tanden van je hond op verschillende manieren poetsen. De meest voorkomende methoden voor het tanden poetsen hond zijn: 

  1. Tandenborstel en tandpasta voor honden: dit is vergelijkbaar met hoe mensen de tanden poetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en een speciale tandpasta voor honden. Let op: gebruik nooit mensen tandpasta, omdat deze schadelijk zijn voor honden.

  2. Hondenkluiven: een hondenkluif is speciaal ontwikkeld om tandplak en tandsteen te verwijderen. Ze komen in verschillende maten en vormen. Bij een hondenkluif kun je denken aan speelgoed gemaakt van rubber of nylon (zoals een hondentouw speeltje) of een kauw lekkernij gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zoals gedroogde yakmelk, koffieboomhout of gedroogde dierenhuiden. 

  3. Tandenstokers: Tandenstokers zijn dunne stokjes die speciaal zijn ontworpen om tussen de tanden van een hond te worden gebruikt.

  4. Vinger tandenborstel: Dit is een kleine borstel die je op of over je vinger heen schuift, zodat je optimaal bij alle gebitselementen kan. De vinger tandenborstel is gemaakt van BPA vrije siliconen en gebruik je in combinatie met tandpasta voor honden. Aan de buitenkant van de tanden blijft de meeste tandplak hangen. Hier kan je met een tandborstel op je vinger eenvoudiger bij. 

  5. Tandenpoets-en-spelen hondenspeelgoed: Er is hondenspeelgoed welke speciaal is ontworpen voor honden om op te kauwen en poetsen tegelijkertijd. Zoals rubber speelgoed met groeven of nopjes die tandplak verwijderen.

Wees je ervan bewust dat niet alle honden graag meewerken bij het poetsen van hun gebit. Het kan dus enige tijd en geduld vergen om ze eraan te laten wennen. De beste leermethodiek is om al in de puppyperiode te starten met tandenpoetsen, zodat ze eraan gewend zijn. Advies is om 2 tot 3 keer per week de tanden van je viervoeter te poetsen. Het is ook belangrijk om regelmatig de tanden van je hond te inspecteren en eventueel een dierenarts te raadplegen als je problemen opmerkt.

Lees meer over gebitsreiniging hond.

#4 - Maag-darmziekten

Een ziekte in het maag-darmkanaal zoals infecties, maagzuur, gastritis, maagtorsie en vele andere kunnen de oorzaak zijn van likken en smakken. Daarbij komen andere begeleidende symptomen aan de orde:

  • Winderigheid

  • Braken (soms bloederig)

  • Diarree (soms bloederig)

  • Darmvertraging

  • Minder water drinken

  • Vaak gras eten

  • Buikpijn

Als je deze symptomen waarneemt, aarzel dan niet en maak onmiddellijk een afspraak met je dierenarts. Beschrijf heel precies de situatie. Zo kan de dierenarts de acute toestand van je hond beoordelen en onmiddellijk actie ondernemen.

Als het likken mild maagzuur of maag-darmklachten zijn, kun je hiervoor medicijnen krijgen van je dierenarts. Zorg er ook voor dat je hond veel drinkt. Het water verdunt namelijk het brandend maagzuur en vermindert het ongemak van je hond. Ook kan je lauwe kruidenthee geven in plaats van water. Honden met brandend maagzuur eten vaak gras. Let wel op dat het niet de overhand krijgt. En dat je harige vriend zicht beperkt tot plaatsen waar geen risico is op blootstelling aan pesticiden of andere schadelijke stoffen is.

Lees meer over hond eet gras.

Hond eet grasEen hond die gras eet, kan een symptoom zijn van een ziekte aan het maag-darmkanaal.

#5 - Metabolische ziekte hond

Een ernstige ziekte ontstaat zelden van de ene op de andere dag. Een metabolische ziekte (stofwisselingsziekte) is vaak goed en snel zichtbaar. Smakt en slikt je hond veel? Drinkt hij meer water dan normaal? Eet hij meer, maar valt je hond toch af? Dan moet je niet te lang aarzelen en naar de dierenarts gaan. 

Meestal uit een metabolische ziekte zich ook in het feit dat je viervoeter aanzienlijk aan energie verliest, dof en slap is. Praat direct met je dierenarts als je een stofwisselingsziekte vermoedt. Op die manier kan bijna elke vroeg ontdekte ziekte goed behandeld worden. Waardoor je nog jarenlang plezier van elkaar hebt. 

Hond smakt bij aaien, wat betekent dit?

Als een hond smakt tijdens het aaien kan dit een teken zijn van ontspanning of genot. Sommige honden smakken wanneer ze worden aangeraakt of geknuffeld, omdat dit ze helpt te ontspannen en bovendien voelen zij zich gelukkig. Als een hond smakt tijdens het aaien is dat dus een positieve smak. Het geeft aan dat de viervoeter zich veilig en comfortabel voelt bij de persoon die hem of haar aait.

Wanneer zorgen maken om smakkende hond?

Een smakkende hond kan dus positief zijn, maar het kan ook een teken zijn van stress, pijn of ongemak. Dit is vooral het geval als het smakken gepaard gaat met andere signalen. Let op de volgende signalen van een smakkende hond. 

  • Als het smakken gepaard gaat met andere signalen van ongemak, zoals een stijve houding, oren naar achteren, een stijve staart of ontblote tanden. Dit kan een teken zijn van pijn of stress.

  • Als je hond veel smakt en het lijkt alsof hij het niet onder controle heeft, kan dit een teken zijn van onderliggend probleem. Zoals orale pijn of een angststoornis.

  • Als het smakken gepaard gaat met veranderde eet- of drinkgewoonten. Of als de hond problemen heeft met kauwen of slikken. Dit kan een teken zijn van problemen met de tanden of het gebit.

  • Als het smakken gepaard gaat met veranderingen in gedrag, zoals agressie of angst. Dit kan te maken hebben met een angststoornis of een medische aandoening.

Wanneer jij je zorgen maakt over de vraag: 'Waarom smakt mijn hond?' raadpleeg dan altijd je dierenarts. Indien je hond smakt uit tevredenheid of als hij zin heeft in wat lekkers, dan kun je natuurlijk altijd iets geven uit de Snuffelbox. Onze hondenbox is gevuld met vijf hondenproducten, waaronder twee hondenspeeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef je viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of koop de Snuffelbox eenmalig.

Franse Buldog dierenartsTwijfel je over 'Waarom smakt mijn hond?', neem dan contact op met de dierenarts.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!