Waarom trilt mijn hond?

Als je merkt dat je hond vaak trilt, maak jij je waarschijnlijk zorgen over de gezondheid van het dier. Er zijn verschillende redenen waarom een hond trilt. Van onschuldige oorzaken van een verkoudheid of vreugde tot medische problemen. Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom een hond trilt of beeft? Is een behandeling nodig? En wanneer moeten jullie langs de dierenarts?

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Kleine hondenrassen, zoals de teckel, hebben het sneller koud en beginnen dan te rillen.

Waarom bibbert een hond?

Waarom bibbert een hond en wat moet je doen? Veel honden trillen in meer of mindere mate. Als de poten van je hond trillen, heeft hij het bijvoorbeeld meestal koud. Dit komt vooral bij kleine hondenrassen voor, zoals een chihuahua, teckel of dwergpincher. Hoewel rillen voor sommige rassen normaal is en er dus geen reden tot zorg is, kan bibberen voor andere rassen een waarschuwingsteken zijn dat er iets mis is.

Of je met je hond naar een dierenarts moet, hangt af van de ernst en de duur van de symptomen. Maar houd altijd in gedachten dat sommige redenen waarom je hond bibbert moeilijk aan te wijzen zijn. Snuffelbox geeft je meer informatie over de meest voorkomende redenen waarom je hond bibbert of trilt. Dit helpt je bepalen of het een ernstiger gezondheidsprobleem of normaal hondengedrag is. 

Waarom trilt mijn hond zo? Mogelijke oorzaken 

Je hond bibbert en je vraagt je af: waarom trilt mijn hond zo? Is het erg als honden trillen? Je hond kan om een aantal redenen trillen, die in vier hoofdcategorieën verdeeld worden:

 1. Gedrag: honden zijn bang, angstig of opgewonden van vreugde.

 2. Leeftijdsgebonden: na een bepaalde leeftijd trillen sommige honden net als oudere mensen ook doen.

 3. Reactie op de omgeving: honden zijn te nat, droog, koud, warm of horen geluiden.

 4. Medische redenen: ziekten als epilepsie, gegeneraliseerd tremorsyndroom, spierverzwakking, oorproblemen of vergiftiging.

Heeft jouw hond misschien iets gegeten wat giftig voor honden is? Raadpleeg in dat geval altijd een dierenarts.

Als je jouw hond koud/warm, droog en ontspannen houdt, zijn inentingen op peil houdt en ervoor zorgt dat hij geen giftige stoffen binnenkrijgt, kun je de meest voorkomende oorzaken van rillen voorkomen. Als je echter niet helemaal zeker weet waarom je hond trilt, moet je zo snel mogelijk naar een dierenarts gaan. Vooral als het trillen nieuw, plotseling, verrassend, aanhoudend of ernstig is en/of gepaard gaat met andere merkbare tekenen zoals blaffen, gillen en janken.

Je hoeft je minder zorgen te maken over je hond als hij trilt van opwinding, vol is van verwachting, angst of bezorgdheid. Veel honden schudden vaak en het is volkomen normaal om bij opwinding de overtollige energie kwijt te raken. Veel honden schrikken ook van plotselinge geluiden, evenals van harde geluiden. Dit doet een hond ook vaak beven. Als je jouw hond zijn natuurlijke vluchtreflex en een rustige eigen plek in huis gunt, stopt het trillen vaak snel.  

Als jouw hond iets gegeten heeft wat giftig voor honden is, dan moet je een dierenarts raadplegen.

Waarom trilt mijn hond in rust?

Wanneer je hond in rust trilt, zonder andere herkenbare externe oorzaak, is er wellicht iets aan de hand. Dit geldt des te meer als je jouw viervoeter al hebt zien trillen tijdens het lopen of rennen en het na een bepaalde tijd niet helemaal ophoudt. Zelfs niet bij het zitten of liggen. Bij het normaal trillen door opwinding, inspanning of angst (zoals eerder benoemd) kalmeren de meeste honden relatief snel als ze in rust zijn. Zodra ze dus comfortabel in hun mandje of op een andere vertrouwde plek liggen komen de trillende spieren tot rust.

Als het niet te koud en/of tochtig is op de gebruikelijke plek van je hond, dan kan trillen, vooral van de achterpoten, in rust ook een teken zijn van beginnende of al voortschrijdende spierverzwakking. Vermoeidheid na een lange wandeling met het baasje en ouderdom zijn ook mogelijke verklaringen. Bij deze oorzaken is het trillen van de spieren kortstondig, zodra de hond in rust is. Als je hond daarentegen echt problemen heeft met spierverzwakking door artritis, dan brengt een bezoek aan de dierenarts meestal snel duidelijkheid.

Hond beeft en hijgt

Net zoals beven bij honden in de meeste gevallen normaal en ongevaarlijk is, is hijgen ook volkomen natuurlijk. Sterker nog, het is essentieel gedrag voor de gezondheid van een hond. Honden hijgen vaak als ze zich hebben uitgeput bij het spelen en ravotten, vooral bij hogere temperaturen. Door te hijgen vervangen honden het zweten dat niet in dezelfde mate mogelijk is als bij mensen en reguleren zo de lichaamstemperatuur.

Hijgen komt bij honden ook voor door opwinding, nervositeit en inspanning. Andere onproblematische redenen zijn angst voor onweer of vuurwerk of een nieuwe omgeving. En bij ouderen honden verzwakt de ademhaling naarmate ze langer leven. Slechte, benauwde, muffe en onvoldoende zuurstofrijke lucht, vooral op plaatsen die in het algemeen ongeschikt zijn voor honden, zoals winkels of restaurants, kan ook leiden tot intens hijgen.

Ook bepaalde hondenrassen met een korte snuit, zoals Boston terriërs, buldogs en mopshonden, zullen over het algemeen meer en zwaarder hijgen dan die met een langere snuit, zoals Duitse herders. Dat komt doordat hun schedels, die door hun anatomie gedrongen zijn, zowel kortere als smallere neusgaten hebben. Deze laten minder gemakkelijk lucht door. Deze rassen hebben een groter risico op een hitteberoerte en ademhalingsproblemen. Het is belangrijk dat eigenaren hier extra op letten.

Ten slotte moet je alert zijn als je hond meer rilt en hijgt dan normaal, vooral als hij zich niet heeft ingespannen. Observeer je hond voor een dag of twee alvorens de dierenarts te raadplegen over het beven en hijgen van je hond. Een dierenarts kan je hond controleren op ernstige aandoeningen, zoals 

 • Congestief hartfalen

 • Besmetting met hartworm

 • Verhoogde cortisolspiegel

 • Vergiftiging

 • Inwendige verwondingen

 • Keelverlamming

 • Lage bloedsuikerspiegel

 • Nierinsufficiëntiey

Zaterdag is de jaarwisseling. Lees onze 5 tips voor een hond met vuurwerkangst.

Angst kan ervoor zorgen dat jouw hond gaat trillen. Jouw hond vertoont dan ook andere symptomen, zoals een staart tussen de benen.

Hond trilt en gedraagt zich vreemd

Vreemd of merkwaardig gedrag is uiteindelijk de observatie van het baasje zelf. Jij weet namelijk als geen ander hoe jouw hond zich ‘normaal’ gedraagt. Je kent zijn karakter, persoonlijke trekjes en eigenschappen als geduld, goedaardig- en gelijkmoedigheid en de respectieve tegenpolen ervan. Als je net een puppy in huis hebt, moet je elkaar nog leren kennen en aan elkaar wennen. Dat geldt ook voor de andere huisdieren in huis. Als baasje moet jij je wel realiseren dat je pup meer afhankelijk van jou is, dan andersom. 

Dus wat kan de reden zijn als je hond trilt en zich vreemd gedraagt? Vreemd, in de zin van ongewoon, ongebruikelijk of mogelijk agressief gedrag. Vaak lijken vooral jonge honden zonder aanwijsbare reden erg opgewonden als ze iets nieuws ontdekken en communiceren dan op een fysieke manier door te springen. Op een vergelijkbare manier gedragen rustige honden zich anders, wanneer ze bang zijn en verwerken deze emotie door te blaffen of te grommen. Loopse teven gedragen zich nerveuzer en onrustiger dan normaal. Beven, vreemd gedrag en veelvuldig plassen is normaal in zulke fasen. Het beste is om ‘opgewonden’ honden te kalmeren met een extra lange wandelingen of hondenspeelgoed om ze af te leiden.

Als je hond plotseling en onverwacht veranderingen in temperament en gedrag vertoont, zonder dat de genoemde omstandigheden aanwezig zijn, kan het mogelijk het syndroom van Cushing zijn. Dit komt vooral voor bij honden van middelbare leeftijd en senioren. Een dierenarts kan deze aandoening vaststellen. Het syndroom van Cushing, ook wel hypercortisolisme genoemd, wordt veroorzaakt door overproductie van het stresshormoon cortisol in de bijnieren, waarvan de symptomen meestal de volgende zijn:

 • Lusteloosheid

 • Trillen

 • Incontinentie

 • Plekken op de huid (calcinosis cutis)

 • Verhoogde honger en dorst

 • Hijgen en haaruitval

Lees meer over de ziekte van Cushing bij honden.

Waarom trilt mijn hond tijdens slaap? 

Trilt je hond in zijn slaap? Dan droomt hij waarschijnlijk over iets leuks. Trillen en beven tijdens het dromen is normaal hondengedrag, evenals een onwillekeurige spierkramp. Dit gebeurt snel en plotseling in bijna elk deel van het lichaam van de hond, maar meestal in de achterpoten, terwijl je hond slaapt. Als een hond in zijn slaap schudt en stuiptrekt, is dat een goede aanwijzing dat hij in een diepe slaap is. Honden hebben uiteindelijk dezelfde stadia van slaap als wij mensen, waaronder ‘korte golf slaap’ en snelle oogbewegingen. De voeten van je hond gaan snel heen en weer als hij lekker ligt te dromen. 

Gemiddeld slapen honden zo’n 12 tot 14 uur per dag. Tijdens de slaapfasen is het gebruikelijk en normaal dat een hond met zijn staart of zijn hele lichaam trilt. Je viervoeter kan zelfs blaffen. Dit is als het ware de communicatie van je hond tijdens de slaap. Honden trillen ook tijdens nachtmerries. Hoewel dit moeilijk waar te nemen is, is het aan te bevelen de hond niet wakker te maken. Tenzij het duidelijk is dat je hond in nood verkeert. Als je hem wakker moet maken, roep dan zachtjes zijn naam tot hij langzaam wakker wordt. Raak je hond liever niet aan, want hij kan uit schrik bijten.

Een slapende hond kan ook trillen, omdat hij droomt over iets spannends of iets engs.

Waarom trillen puppy’s vaak tijdens het slapen?

Leeftijd speelt ook mee bij waarom trilt mijn hond in zijn slaap? Puppy’s zijn bijzonder actieve dromers en trillen vaak omdat dit deel uitmaakt van hun gezonde ontwikkeling, die zowel hun spieren als hun hersenen versterkt. Oudere honden dromen ook meer en intensiever, dus ook dit trillen van je hond is geen reden tot zorg. Als echter naast het trillen tijdens de slaap de volgende symptomen voorkomen, moet je zo snel mogelijk een dierenarts raadplegen om eventuele ernstige ziekten zoals distemper (ziekte van Carré) te herkennen en te laten behandelen:

 • Hoge koorts

 • Tranende ogen

 • Loopneus

 • Diarree en braken

 • Kortademigheid, hoesten en niezen

 • Conjunctivitis

Hond schudt hard en lang

Als je hond uit het niets flink begint te schudden en het duurt langer dan een korte spierstuip? Of zijn lichaam wordt helemaal stijf, dan kan hij een epileptische aanval hebben. In deze gevallen moet je met spoed de dierenarts bellen. Andere tekenen van een aanval zijn:

 • Braken

 • Schuimbekken

 • De ontlasting laten gaan

 • Urineren

Vóór een aanval kan je hond angstig of onrustig lijken. Tijdens een aanval houdt de hond vaak zijn ogen wijd open of hij nu slaapt of wakker is, hij toont een vaste blik. Na afloop van de aanval lijkt hij vaak verward of versuft. Aanvallen hebben niet altijd een klassiek uiterlijk, maar kunnen zich ook manifesteren als tics of tremors. Daarom is het raadzaam om op genoemde tekenen van een aanval te letten. Om vervolgens vast te stellen of je hond een epileptische aanval of gewoon normale spiertrekkingen had. Als je een aanval vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Lees meer over de symptomen van een zieke hond.

Wat te doen als je hond trilt? 

Waarom trilt mijn hond kan verschillende redenen hebben, zoals door Snuffelbox toegelicht. Als je hond sterk trilt door angst, helpt liefde en aandacht en ook zachtjes aaien en spreken met een zachte, kalmerende stem meestal om hem weer snel te kalmeren.

Als kou of onderkoeling de oorzaak is van het beven, kan je beter de koude buitenlucht vermijden. Ga in plaats daarvan naar een overdekt hondenpark. Je hond is je ook zeker dankbaar met een extra dikke deken in zijn mandje en een warme hondentrui of een warm hondenjasje. 

Als je hond vaak trilt van opwinding en nervositeit, kun je jouw viervoeter uitputten door intensief te spelen (zoals apporteren of touwtrekken) of een lange wandeling te maken. Een fietstocht met je hond of samen joggen zal ook zeker het gewenste resultaat van meer rust brengen. En het is nog leuk ook om samen iets te ondernemen. Een Snuffelbox helpt ook hierbij, want deze is gevuld met twee leuke speeltjes, twee zakjes gezonde beloningssnoepjes en een heerlijke kluif waar hij ook zijn energie op kwijt kan.

Als je de genoemde oorzaken van trillen kunt uitsluiten, en vreest dat pijn de oorzaak is, ga dan voorzichtig met je handen over de buik van je hond, langs zijn poten en tussen zijn tenen en kijk of hij trilt. Als je geen uiterlijke tekenen ziet of voelt, zoals stenen of teken, is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan. 

Er zijn verschillende redenen dat jouw hond trilt, ben je toch niet helemaal gerust, neem dan contact op met jouw dierenarts.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!