Alles over het adopteren van een labradoodle pup

Een hondje adopteren is, als het goed is, een doordachten en weloverwogen beslissing. Wellicht hebben jullie eerst gewacht met het adopteren van een hond op het moment dat de kinderen ouder waren of hebben jullie een volledige lijst bekeken met honden die in aanmerking kwamen om te adopteren. Waarschijnlijk heb je besloten een labradoodle pup te adopteren of misschien ben je juist toevallig op deze blog terechtgekomen. Hoe dan ook, een labradoodle pup adopteren vraagt voorbereiding en daarom geeft Snuffelpost je vandaag informatie en advies over het adopteren van een labradoodle.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

hond op grasEen labradoodle is een hond met het uiterlijk van een teddybeer.

Labradoodle | achtergrondinformatie 

Voordat we je meer vertellen over het adopteren van een labradoodle pup geven we je eerst meer achtergrondinformatie om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op het adopteren van een labradoodle pup. Het is namelijk niet alleen leuk, maar ook nuttig om meer te weten over het ras dat je adopteert. Een labradoodle pup adopteren vraagt voorbereiding en met het lezen van deze Snuffelpost krijg jij de voorbereiding die je nodig hebt. 

Hoe herken je een labradoodle?

Een labradoodle is een kruising tussen verschillende rassen. Het is belangrijk om eerste te vermelden dat wij het in dit artikel zullen hebben over de labradoodle en niet over de Australian labradoodle.  De Australian labradoodle is een hond die ontstaat uit verschillende kruisingen. Wanneer we spreken over de labradoodle (zonder het woord Australian) vindt de kruising veelal plaats tussen de poedel en de labrador. De labradoodle wordt door de FCI niet als ras erkend en daarom zou je van een aantal verschillende kruisingen kunnen aangeven dat het een labradoodle betreft. Toch zijn er wel een aantal uiterlijke kenmerken waaruit je kunt concluderen dat je met een labradoodle te maken hebt. 

  • De labradoodle kent verschillende kleurvariëteiten, waaronder chocoladebruin, blond, tan en zwart; 

  • De vacht van de labradoodle kan krullerig zijn, zoals je bij de poedel ziet of zijdezacht aanvoelen;

  • De kop van een labradoodle is breed met een uitstekende snuit; 

  • De labradoodle kan je met zijn trouwe, grote hondenogen volledig verliefd maken. 

Wat is de geschiedenis van de labradoodle?

De labradoodle werd voor het eerst gefokt in het jaar 1989. Het doel was om de mooie eigenschappen van een labrador en een poedel te verenigen in één ras. De vachtstructuur van de poedel en het vriendelijke en trouwe karakter van de labrador moesten samen één hond vormen. Ondanks dat een labradoodle veel verschillende voorkomens kan hebben, is het vaak zo dat de vacht van een labradoodle springerige krulletjes of zijdezachte haren vertoont en dat het karakter vriendelijk en dienstbaar is. 

Wat is het karakter van een labradoodle?

Een labradoodle heeft overwegend een zachtaardig en speels karakter. Deze hond heeft bijzonder veel beweging nodig en is bijzonder energiek. Aangezien deze hond gefokt worden om het toegewijde karakter behouden te laten blijven, zijn deze honden niet geschikt als waakhond. Ze zullen vreemden niet zozeer waakzaam of terughoudend benaderen en dat zorgt ervoor dat deze honden bijzonder goed als gezelschapshond of gezinshond gehouden kunnen worden. 

Welke gezondheidsproblemen heeft een labradoodle?

Een labradoodle is bovengemiddeld vatbaar voor erfelijke aandoeningen of medische kwalen, zoals epilepsie of auto-immuunziektes. Het is daarom belangrijk om een labradoodle met een goede achtergrond te adopteren, zodat de kans vrij klein is dat er sprake is van erfelijke aandoeningen. 

hond in bos op bladerenDe achtergrondinformatie van een labradoodle pup is handig vóór je overgaat tot adoptie.

Labradoodle pup adopteren

Nu we meer weten over de labradoodle richten we ons verder op het adopteren van een labradoodle. Een labradoodle pup adopteren is ontzettend leuk, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een herplaatser of een hond uit het asiel. Een labradoodle vind je niet vaak terug in het asiel, maar als herplaatser worden ze soms wel aangeboden. 

Beschikbare labradoodle adopteren

Met het adopteren van een labradoodle die voor herplaatsing wordt aangeboden of die uit het asiel wordt gehaald is een goede daad voor mens en dier. Het adopteren van een labradoodle of het overnemen van een labradoodle van een ander gezin maakt de kans groot dat de hond al geneutraliseerd is én dat deze de basiscommando’s hoogstwaarschijnlijk al kent. Verder betaal je voor een herplaatser en voor een hond uit het asiel een aanzienlijk lager bedrag dan voor een labradoodle pup. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je enkel moet overgaan tot de aanschaf van een hond als je ook de verzorging, het hondenvoer en de medische kosten kunt betalen.   

Waar beschikbare labradoodle kruising pups te koop?

Een labradoodle pup adopteren bij een fokker die een labradoodle nestje is natuurlijk ook een optie. Ook aan het adopteren van een labradoodle pup zitten voordelen. Je maakt alle eerste keren van jouw pup mee en je gaat als het ware aan het werk met een lege bladzijde. Jouw puppy moet alles namelijk nog leren van jou. Verder maak je mee hoe jouw labradoodle pup uitgroeit tot een volwassen hond. 

hond op bladerenEen labradoodle vormt een goede gezelschaps- en gezinshond.

Hoeveel kost een labradoodle pup?

Een labradoodle pup adopteren kost aanzienlijk meer dan een labradoodle adopteren vanuit een hondenasiel of aanschaffen vanuit een herplaatsing. Een pup uit een nestje labradoodles bij een goede fokker kost tussen de €2000,- en €2500,- euro. Uiteraard hoef je je niet direct zorgen te maken als een fokker €1500,- vraagt voor een labradoodle pup, maar het zijn wel bedragen waar je rekening mee moet houden. De prijs van een labradoodle pup worden onder andere bepaald door het hondenvoer en de medische onderzoeken waar de fokker verantwoordelijkheid voor neemt. Daarnaast gaan fokkers van labradoodle kruising pups bijzonder zorgvuldig te werk, omdat de honden vatbaar zijn voor erfelijke aandoeningen en zij de ideale combinatie tussen een labrador en poedel willen realiseren.  

Waar moet je op letten bij het kopen van een labradoodle?

Bij het kopen van een labradoodle pup is het belangrijk rekening te houden met de signalen die je tijdens de adoptieprocedure doorloopt. Uiteraard hoef je je bij het hondenasiel niet direct zorgen te maken over een bepaalde gang van zaken, maar als je te maken hebt met een herplaatsing of een fokker, dan is het verstandig om je goed in te lezen. Eerder schreven wij al over het verschil tussen een goede fokker en een broodfokker. 

Lees meer over het herkennen van een broodfokker.  

Labradoodle pup | verzorging

Wanneer je een labradoodle adopteert, neem je ook de taak voor de verzorging van jouw hond op je. Een labradoodle heeft een overwegend lastige vacht die veel verzorging en liefde nodig heeft. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat jouw labradoodle de juiste hoeveelheid hondenvoer krijgt en dat hij genoeg beweging krijgt. Snuffelbox geeft je meer informatie over de verzorging van een labradoodle. 

Hoeveel beweging heeft een labradoodle pup nodig?

Een labradoodle komt in verschillende groottes voor. Het is daarom niet met zekerheid in deze blog te vermelden hoe zwaar jouw labradoodle mag wegen. Uiteraard kan jouw dierenarts je hier meer over vertellen en zal deze gerust melden wanneer jouw hond te zwaar wordt. Zoals gezegd is een labradoodle een energieke hond en energieke honden hebben beweging en fysieke uitdaging nodig. Neem jouw hond dus mee voor minimaal drie wandelingen per dag waarvan één wandeling langer is dan een half uur. Het is belangrijk om jouw labradoodle genoeg fysieke en mentale uitdaging te geven, want anders kunnen ze besluiten te gaan muiten.

Hoeveel hondenvoer heeft een labradoodle nodig?

Een labradoodle pup heeft een andere hoeveelheid hondenvoer nodig dan een volwassen labradoodle. Het is belangrijk om de verpakking van het hondenvoer dat je jouw hond geeft te volgen, want er zijn verschillende factoren van belang bij het voeren van jouw hond, zoals het geslacht, de leeftijd, de hoeveelheid beweging en het huidige gewicht van jouw hond. Mocht je niet zeker zijn van de hoeveelheid hondenvoer die je jouw labradoodle geeft, dan kun je dit natuurlijk met jouw dierenarts bespreken. 

Lees meer over een hond met overgewicht

hond op grasEen labradoodle heeft veel fysieke en mentale beweging nodig om energiek te blijven.

Hoe vaak moet een labradoodle gewassen worden?

De vachtverzorging labradoodle pup vraagt veel aandacht. Het is belangrijk dat je jouw labradoodle minimaal één keer per week kamt en dat je hem enkel wast op het moment dat het nodig is. Het is namelijk belangrijk dat de vetlaag van de huid van jouw labradoodle intact blijft. Heb je met jouw labradoodle in de regen gelopen of heb je hem gewassen. Blaas hem dan droog met een Doodlebooster. Doe dit, evenals bij het kammen, in secties en controleer de vacht direct op klitten.  

Lees meer over de vachtverzorging van een labradoodle.

Labradoodle pup | opvoeding

Een labradoodle pup adopteren betekent dat je jouw pup nog vrijwel alles moet leren. Wanneer je een labradoodle uit het hondenasiel haalt of via een herplaatsing adopteert, dan kent deze hond vast de basiscommando’s en is deze zindelijk. Uiteraard is dit niet altijd het geval, want een hond uit een hondenasiel of via een herplaatsing kan het de eerste jaren van zijn leven ook bijzonder lastig hebben gehad. Het is daarom goed om jezelf te informeren over de opvoeding van jouw labradoodle. 

Hoe labradoodle pup opvoeden?

Een labradoodle pup opvoeden vraagt toewijding en inzet van jouw als baasje, want jouw hond moet van jou leren wat hij wel en niet mag. Labradoodles zijn bijzonder energiek en wanneer ze niet genoeg aandacht en beweging krijgen, dan kunnen ze zich gaan misdragen om aandacht te krijgen. Het is, net als bij alle honden, belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding. Het opvoeden van een puppy kost moeite en het is een misvatting te denken dat je hier na een paar weken klaar mee bent. Het is belangrijk om bij de opvoeding van jouw puppy een routine te handhaven. Laat jouw labradoodle pup op vaste tijden uit, geef op vaste tijden zijn hondenvoer en creëer een vaste plek voor hem in huis. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om bepaalde commando’s aan jouw labradoodle pup te leren. Het is verstandig om naar een hondenschool met een puppy te gaan voor een puppy cursus labradoodle. 

Merk je bepaalde gedragingen aan jouw hond die je niet geheel vertrouwt of die je zorgen baren, overweeg een hondengedragstherapeut

hond met schaaltjeEen goede opvoeding van een labradoodle pup is het halve werk.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar begint het wel te kriebelen, schrijf jouw hond dan nu in voor Snuffelbox. Het is nog mogelijk om de Barkflix & Chew box als eerste box te kiezen, zolang de voorraad strekt. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!