Een labrador adopteren | informatie en advies

Een hond adopteren is geen beslissing die je van de een op de andere dag neemt. Je hebt er, wellicht samen met een partner en kinderen, goed over nagedacht. Mocht je doelgericht op deze blog terecht zijn gekomen, dan is de kans groot dat je besloten hebt een labrador te adopteren. Een labrador adopteren vraagt voorbereiding en daarom geeft Snuffelbox je vandaag informatie en advies over het adopteren van een labrador.

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!

Labrador adopteren - labrador op brug buitenEen labrador adopteren is een beslissing die je weloverwogen hebt genomen.

Labrador | achtergrondinformatie 

Alvorens we je meer vertellen over het adopteren van een labrador geven je eerst meer informatie over de achtergrond van deze hond. Het is interessant voor een toekomstige hondeneigenaar om meer te weten over het rad dat hij adopteert. Een labrador adopteren zonder achtergrondinformatie is namelijk niet aan te bevelen. Je moet beslagen ten ijs komen. 

Hoe herken je een echte Labrador?

Een echte labrador herken je aan een aantal visuele kenmerken. Uiteraard is dan nog niet met volledige zekerheid te zeggen dat een labrador honderd procent raszuiver is, maar er zijn verschillende uiterlijke kenmerken die wijzen op een échte labrador. 

  • Een labrador kan drie verschillende kleuren hebben, namelijk zwart, bruin en blond. Sommige labrador hebben hier en daar een witte tekening. Deze witte tekening is een erfenis van een voorouder waar de labrador van afstamt: de Sint Johnshond. 

  • Een échte labrador heeft bovendien een kortharige, compacte, waterdichte vacht. De vacht van een labrador is stevig en voelt zacht, maar niet pluizig aan. 

  • De staart van een labrador is dik en rond met korte haartjes. De staart van een labrador wordt ook wel ‘otterstaart’ genoemd, omdat deze zo dik en rond is. 

  • Wist je dat de neuskleur van een labrador van kleur verandert naarmate de hond ouder wordt? Labradorpuppy’s hebben roze neuzen, maar blonde en zwarte labradors krijgen uiterlijk een zwarte neus en bruine labradors krijgen bruine neuzen. 

Uiteraard draait een labrador adopteren niet enkel om de rasstandaard, het is belangrijk dat een hond lief en gezond is. 

Wat is de geschiedenis van de labrador?

Zoals we al eerder schreven, stamt de labrador onder andere af van de Sint Johnshond. Schepen die handel dreven namen de Sint Johnshond mee vanaf Newfoundland, een eiland in de Atlantische ocean voor de noordoostkust van Noord-Amerika, dat behoort tot de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. De Sint Johnshond werd in het Verenigd Koninkrijk gekruist met Britse jachthonden en andere rassen. Uiteindelijk werd de labrador zoals wij die nu kennen gefokt.  

Welke gezondheidsproblemen heeft een labrador?

Labradors kunnen, net als andere honden en dieren, te maken krijgen met bepaalde gezondheidsproblemen. Bepaalde gezondheidsproblemen zien we vaker terug bij labradors, dan bij andere honden. Met name obesitas en gewrichtsontstekingen komen vaker voor bij labradors, vooral bij labradors die al wat ouder zijn. Het kan gebeuren dat een labrador op leeftijd te veel vet aanzet, waardoor deze al snel te zwaar wordt en moeite krijgt met bewegen. 

Waarom wordt een labrador als hulphond ingezet?

Labradors worden vaak als hulphond ingezet. Vanwege hun intelligente en gemakkelijke karakter zijn ze goed te trainen. Daarnaast zijn ze vriendelijk en bijzonder dienstbaar. Labradors staan erom bekend dat ze bijzonder loyaal en trouw zijn aan hun baas. 

Lees hier meer over de verschillende soorten hulphonden.

Labrador adopteren - labrador zit in het gras tussen bladerenEen labrador is intelligent, heeft een gemakkelijk karakter en is bijzonder dienstbaar.

Labrador adopteren

Nu we kennisgemaakt hebben met de algemene kenmerken en mogelijke gezondheidsproblemen van de labrador kunnen we ons focussen op het adopteren van een labrador. Een labrador pup adopteren behoort tot de opties, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een herplaatser of een hond uit het hondenasiel

Volwassen labrador adopteren

Een labrador adopteren is niet alleen nobel, maar brengt ook verschillende voordelen met zich mee voor mens en dier. Een labrador adopteren of overnemen door middel van een herplaatsing maakt dat de hond hoogstwaarschijnlijk al geholpen is en dat hij de basiscommando’s in het beste geval al kent, daarnaast is een labrador adopteren natuurlijk ook veel prettiger voor de hond zelf, want zo hoeft hij niet (lang) naar een hondenasiel. Een labrador adopteren uit het hondenasiel of vanuit een herplaatsing kost aanzienlijk minder dan een labrador pup adopteren bij een fokker. 

Waar labrador pups te koop?

Een labrador pup adopteren bij een fokker is natuurlijk ook een bijzondere gebeurtenis. Je maakt alle eerste keren met jouw labrador pup mee en je leert hem alle basiscommando’s. Daarnaast is het mooi om te zien hoe een labrador pup zijn eigen karakter ontwikkelt en hoe hij opgroeit tot een volwassen hond. Het is bijzonder verstandig om goed op te letten wanneer je een labrador pup adopteren gaat. Lees meer over hoe je een broodfokker herkennen kunt. 

Hoeveel kost een labrador pup?

Een labrador pup adopteren kost zoals gezegd een stuk meer dan een labrador adopteren vanuit een hondenasiel of vanuit een herplaatsing. Een labrador bij een goede fokker kost tussen de €1500,- en €2000,- euro. Uiteraard hoef je je niet direct zorgen te maken als een fokker €1250,- vraagt, maar het zijn wel bedragen waar je rekening mee moet houden. De kosten worden onder andere bepaald door het voer, de inentingen, de ontworming en de medische onderzoeken waar de fokker verantwoordelijkheid voor neemt. 

Labrador pup kostenBedenk je goed of je een hond uit het hondenasiel of via een herplaatsing wilt adopteren of dat je een labrador pup adopteren wilt.

Labrador | verzorging

Een labrador adopteren betekent natuurlijk ook dat je verantwoordelijkheid neemt voor de verzorging van jouw labrador. Een labrador heeft aanleg om zwaarlijvig te worden, hoe zit dat dan betreffende de beweging die en het hondenvoer dat jouw labrador nodig heeft. Snuffelbox geeft je informatie en advies over de verzorging van jouw labrador. 

Hoeveel beweging heeft een labrador nodig?

Het gewicht van een labrador moet tussen de 25 en 32 kilogram zijn. Uiteraard is het niet direct een probleem als jouw labrador iets zwaarder is, maar het is essentieel dat jouw labrador genoeg beweging krijgt. Houd er rekening mee dat je gemiddeld één uur kwijt bent aan de beweging van jouw labrador. Wanneer je een labrador adopteren gaat, is het belangrijk dat je weet dat je hem drie keer per dag uit moet laten waarvan één ronde ongeveer een half uur moet duren. Speel ook met jouw labrador in de tuin en laat hem lekker rennen. 

Hoeveel hondenvoer heeft een labrador nodig?

Een volwassen labrador kan ongeveer 300 gram hondenvoer per dag nodig. Uiteraard hangen hier veel verschillende factoren mee samen, zoals gewicht, hoeveelheid beweging, geslacht en leeftijd. Het is belangrijk om altijd te kijken op de verpakking wat jouw labrador nodig heeft en bij twijfel raden wij altijd aan om de dierenarts te raadplegen. 

Hoe vaak moet een labrador gewassen worden?

Een labrador adopteren brengt het geluk met zich mee dat dit een kortharige hond is. Jouw labrador hoeft in principe niet vaak gewassen te worden. Snuffelbox raadt aan om, wanneer je jouw hond graag wilt wassen, dit eens in de twee maanden te doen. Uiteraard is het prettig om jouw labrador te wassen op het moment dat hij door de viezigheid heeft gerold. 

Lees meer over de juiste hondenverzorging.

Labrador vies op brug - klaar om te wassen - verzorging zwarte labradorDe hondenverzorging van een labrador richt zich voornamelijk op genoeg beweging.

Labrador | opvoeding

Een labrador adopteren betekent ook dat je verantwoordelijkheid draagt voor de opvoeding van jouw labrador. Uiteraard mag je ervan uitgaan dat een volwassen labrador uit het hondenasiel of vanuit een herplaatsing de basiscommando’s kent, braaf naast blijft lopen en niet uitvalt tegen andere honden, maar dit is natuurlijk niet altijd zo. Het is goed om informatie in te winnen bij het hondenasiel of bij de herplaatser. Wellicht heeft jouw volwassen labrador iets meegemaakt waarvoor speciale aandacht nodig is. Dit hoeft uiteraard geen probleem te zijn, maar er moet wel goed over gesproken worden.

Hoe labrador pup opvoeden?

Een labrador pup adopteren is een grote beslissing. De opvoeding is bijna volledig aan jou. In principe is jouw labrador grotendeels zindelijk op het moment dat hij bij jullie in huis komt, maar er verder heb je met een witte bladzijde te maken. Labradors kunnen eigenwijs zijn, het is daarom belangrijk om consequent te zijn in de opvoeding. Dit geldt eigenlijk voor alle jonge honden. Het opvoeden van een hond gaat niet over één nacht ijs. Het is belangrijk om bij de opvoeding van jouw labrador pup een dagelijkse routine te handhaven. Laat jouw labrador pup in de eerste instantie op vaste tijden uit, geef hem op vaste tijden zijn hondenvoer en creëer een vaste plek voor hem in huis. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om bepaalde commando’s aan jouw labrador pup te leren, zoals zit, blijf en af. Het is verstandig om met jouw hond naar een hondenschool met een puppy te gaan. 

Lees meer over het opvoeden van een labrador pup

Merk je bepaalde gedragingen aan jouw hond die je niet geheel vertrouwt of die je zorgen baren, overweeg een hondengedragstherapeut

Labrador puppyEen labrador kan eigenwijs zijn, daarom is een consequente opvoeding van belang.

Abonneer je op de Snuffelbox!

Ben je nog geen Snuffelbox abonnee, maar begint het wel te kriebelen, schrijf jouw hond dan nu in voor Snuffelbox. Het is nog mogelijk om de Winter Wonderland box als eerste box te kiezen, zolang de voorraad strekt. Wanneer je je nu inschrijft, ontvang je een extra speeltje in jouw eerste box. 

De Snuffelbox bevat tenminste vijf hondenproducten, waaronder twee speeltjes, twee snacks en één kauwproduct. Geef jouw viervoeter maandelijks een volledig op maat gemaakte box met speelgoed en traktaties of schaf eenmalig een box aan.

Als Snuffelbox abonnee geniet je ook van de volgende voordelen: 

  • Je hebt toegang tot de exclusieve Snuffelclub met unboxing livestreams en hondenwandelingen voor leden. 

  • Je ontvangt altijd korting op elke box + exclusieve ledenkorting voor elk product in onze shop. 

  • Je krijgt elke maand (of elke twee maanden) een nieuwe box automatisch thuisbezorgd.  

Wil je toch liever eenmalig een box? Shop de verschillende boxen in onze shop

Geef je hond precies wat hij wil

Elke maand een volledig op maat gemaakte themabox met speeltjes en traktaties voor jouw hond. 1e box gratis speeltje!