Een puppy adopteren doe je niet plots. Wij geven je 9 tips om beslagen ten ijs te komen.
Pup adopteren, wat moet je weten?
Bij een pup adopteren komt er veel op je af. Niet alleen het leven van de pup verandert, maar ook dat van jou en je gezin. Snuffelbox geeft je negen tips die het proces van een pup adopteren een beetje gemakkelijker, minder eng en minder financieel riskant maken. Wat moet je allemaal weten voordat je een pup in huis neemt?
#1 - Kosten dierenarts
Als je adopteert van een gerenommeerde organisatie, zullen ze je waarschijnlijk voorzien van de gezondheidsgeschiedenis en van de gegevens van je nieuwe hond. Je ontvangt ook een overzicht van de inentingen die hij al heeft gekregen. Je kunt een gesprek hebben met het dierenasiel of de fokker over toekomstige zorg. Dit geeft je ook een goed idee van wat je huisdier nodig heeft (zoals extra vaccinaties of medicijnen als je pup een aanhoudend probleem heeft). Vraag ze gerust naar de kosten. Ze zijn hier ervaren in en weten vaak goed in te schatten wat de kosten voor de dierenarts zullen zijn.
Als je niet adopteert van een dierenasiel of adopteert via een organisatie van mensen die ongewenste honden opvangen, vraag dan zeker naar dierenartsgegevens en naar alles waarvan zij weten over de gezondheid van je nieuwe pup. Een hond kan er van de buitenkant perfect en gezond uitzien, maar toch verborgen gezondheidsproblemen hebben. Van de eenvoudig op te lossen, zoals wormen of oormijt, tot de meer complexe.
Houd daarnaast rekening met de dierenartskosten voor sterilisatie of castratie, zodra je hond daar de leeftijd voor bereikt heeft (vanaf 6 maanden kan dit al). Dit is een belangrijke en aanzienlijke uitgave die je moet overwegen voordat je een pup adopteren gaat. Er zijn programma's die goedkope sterilisatie en castratie aanbieden, soms verzorgd door plaatselijke dierenartsen of dierenbeschermingorganisaties.
Wanneer je een puppy adopteert, moet je in het begin ook rekening houden met enkele vaste dierenarts bezoeken voor de inentingen en gezondheidscontroles.
Lees meer over prijzen voor dierenartsbezoeken.
Een regelmatig bezoek aan de dierenarts is belangrijk om jouw pup gezond te houden.
#2 - Hondenverzekering
Met een hondenverzekering kun jij je voorbereiden op prijzige onvoorziene dierenartskosten door ongelukken en ziekte. Sommige polissen omvatten ook routinezorg zoals jaarlijkse bezoeken, vaccinaties en recepten.
De kosten van een hondenverzekering voor een pup variëren sterk. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ras van de hond, leeftijd, geslacht, en locatie. Een hondenverzekering voor een pup kan gemiddeld tussen de € 10 en € 50 per maand kosten. Er zijn echter veel soorten huisdierenverzekeringen, met verschillende dekkingen en prijzen. Sommige verzekeringen zijn duurder, afhankelijk van de dekking die je kiest.
Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van een hondenverzekering ook kunnen stijgen naarmate de hond ouder wordt. Sommige verzekeringen zijn ook duurder voor honden met bepaalde gezondheidsproblemen of rassen die vatbaarder zijn voor bepaalde aandoeningen.
Het is aan te raden om verschillende verzekeringen te vergelijken en de dekkingen te bekijken, voordat je een beslissing neemt. Zo kun je de beste verzekering kiezen voor je hond en je budget.
#3 - Puppycursus
Een puppycursus is erg leuk om samen te doen. Het is zeer effectief, want je puppy leert de basiscommando’s en als extra bonus leer je elkaar beter kennen. Want jullie werken aan een gezamenlijk doel, waardoor je ook een band opbouwt. Daarnaast is het socialisatie aspect van een puppycursus ook een groot voordeel. Je nieuwe hond mag lekker met andere puppy’s spelen en ravotten. Dit is goed voor de socialisatie, waar jullie beide de rest van het hondenleven van profiteren.
Als je een krap budget hebt, zijn er ook videocursussen of boeken die je kunt lezen, maar dan moet je wel heel goed zijn in het aangaan van een verplichting en je daaraan houden. Hondentraining werkt het beste als er veel consistentie is voor de pup.
Lees meer over de soorten hondentraining aan huis.
Een puppycursus kost geld, maar is wel essentieel voor de socialisatie van jouw hond.
#4 - Hondenvoer en beloningsnoepjes
Natuurlijk moeten honden eten. En beloningsnoepjes zijn heel belangrijk als positieve motivatie tijdens het trainen en leren kennen van je hond. Hoeveel je uitgeeft aan dit aspect van hondenverzorging is zeer variabel, afhankelijk:
Van de grootte van je hond: grote honden eten veel meer dan kleine;
Of ze speciale dieetwensen hebben: bijvoorbeeld bij een voedselallergie;
Het activiteitsniveau en de leeftijd: jonge, groeiende honden hebben meer voedsel nodig dan oudere honden of minder actieve pups.
Je kunt kiezen uit een enorme verscheidenheid aan hondenvoer in vele prijsklassen. Of je kunt voor je honden koken. Er staan recepten in overvloed online en het is een gemakkelijke manier om je hond hoogwaardig voer te geven voor een lagere prijs. Het kan duurder zijn als er een speciaal voer of dieetvoeding benodigd is bij gezondheidsproblemen.
Wat de situatie bij pup adopteren ook is, zoek het van tevoren zo goed mogelijk uit voor de grootte en leeftijd van je hond. Hondenvoer is een gewone uitgave waar je budget voor moet hebben en mag geen financiële verrassing zijn bij pup adopteren.
Lees meer over zelf hondenvoer maken.
#5 - Hondenverzorging
Hondenverzorging is ook een categorie die sterk kan variëren bij pup adopteren. Afhankelijk van de grootte, het ras en het type hond dat je adopteert. Een kortharige chihuahua krijgt misschien alleen af en toe een wasbeurt in de wastafel, terwijl een labrador misschien regelmatig een bad nodig heeft om een stinkende vacht te voorkomen.
Honden die niet veel verharen, zoals poedels, Bichon Frises, en Kerry Blue Terriers moeten regelmatig geknipt worden door een professionele hondentrimmer. Honden met een lange of dikke vacht moeten geregeld geborsteld worden en kunnen ook een bad nodig hebben.
Er zijn minder dure opties, zoals je pup thuis in bad doen of neem je viervoeter mee naar een doe-het-zelf hondenwasstraat. De duurdere keuzes, zoals wekelijkse verzorging bij een hondentrimmer, is natuurlijk ook mogelijk, maar alles hangt af van je budget.
Lees meer over je hond in bad doen.
Het is afhankelijk van jouw hond hoe vaak jij jouw hond moet kammen en badderen.
#6 - Onverwachte uitgaven bij pup adopteren
Een pup moet alles nog leren en het komt dan zeker vaak voor dat ze aan meubels gaan knagen als ze zich vervelen of als de tandjes gaan wisselen. Ook kleding verscheuren vinden ze maar al te leuk. Bij pup adopteren moet je ook rekening houden met de zindelijkheidstraining. Ook al doe je dit heel goed, het kan zeker voorkomen dat je pup een plasje laat over je favoriete tapijt. Op een gegeven moment zal je hond iets doen dat je geld kost om te vervangen of te repareren. Als je erop voorbereid bent dat dit gebeurt, is het minder schokkend voor je.
Wat betreft de lopende dierenartszorg als je nieuwe hond zich eenmaal gevestigd heeft. Honden zijn net mensen, het kan dus voorkomen dat je hond onverwacht een ongeluk krijgt. Zoals het eten van iets dat giftig voor ze is of het breken van een bot. Ze kunnen ook ziektes krijgen, zoals kanker. Daarnaast kunnen ze erfelijk gezondheidsprobleem hebben, zoals een zwak hart of slechte nieren die behandeling of medicijnen nodig hebben. Je moet zeker voorbereid zijn op verrassingsritjes naar de dierenarts als je pup ziek wordt of gewond raakt.
#7 - Wandelingen en lichaamsbeweging
Een pup in huis, betekent ook een verantwoordelijkheid. Houd minimaal rekening met een uur per dag uitlaten. Zelfs als je een achtertuin hebt om te spelen en waar je pup zijn behoeften kan (of mag) doen. Het is heel belangrijk dat ze regelmatig beweging krijgen. En afhankelijk van de hond, heeft een pup wellicht meer nodig dan een uur wandelen per dag. Honden met veel energie vinden rennen of zwemmen heerlijk, ook om hun energie er echt uit te krijgen. Zodra je pup voldaan is, zal hij ook je meubels en schoenen met rust laten.
Als je niet minstens zoveel tijd hebt voor je hond, moet je misschien heroverwegen om er een pup te adopteren. Voordat je adopteert, kun je bij het asiel of de fokker navragen wat het energieniveau van de hond is. Hoeveel activiteit hij momenteel krijgt en hoeveel de hond ook op latere leeftijd nodig heeft.
Als je het ras of de rassen van de hond kent, kan dat je helpen te begrijpen hoeveel tijd je moet besteden aan het trainen van je hond. Sommige hondentypen zijn notoir energierijk, zoals husky's, Jack Russell terriërs, Dalmatiërs, Border collies en Australische herders. Als deze honden niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze destructief en depressief worden.
Honden hebben veel verzorging nodig, en dat kost tijd van je bestaande schema. Dit is een van de aspecten van pup adopteren, waar veel mensen van genieten: hond borstelen, wandelen en spelen met je hond. Maar het is een regelmatige, voortdurende tijdsbesteding, houd hier rekening mee.
Lees meer over wandelen in het hondenbos.
Energieke honden vinden het heerlijk om wandelingen te maken in het bos.
#8 - Vrijheid om te reizen en spontaniteit
Honden zijn ideaal voor huisgenoten of als hun verantwoordelijkheid kan worden gedeeld door een paar mensen. Tenzij je een heel kleine hond hebt, die een plasmatje of hondentoilet kan gebruiken, moet je elke paar uur thuis zijn zodat je pup zijn behoeften buiten kan doen. Zodra je pup zinnelijk is, kan hij de nacht zijn plasje goed ophouden, maar hij moet wel ’s morgens vroeg weer naar buiten. Houd er dus rekening mee dat als je graag uitslaapt, je de hond de avond ervoor nog laat uitlaat of onderbreek je ochtendrust even op je pup snel uit te laten en kruip dan samen weer in bed.
Reizen op korte termijn is ook moeilijk als je een hond hebt - tenzij jij je hond mee kunt nemen. Hoe lang je ook op reis gaat, je zult een betrouwbaar logeeradres moeten vinden of iemand in huis nemen die voor je pup zorgt. Houd rekening met deze kosten als je nadenkt over een pup adopteren. Het beste is natuurlijk om je nieuwe gezinslid overal mee naar toe te nemen. Honden zijn roedeldieren en worden daarom niet graag gescheiden van hun nieuwe baasje. En samen op vakantie is alleen maar leuk!
Lees meer over met de hond op vakantie gaan.
#9 - Pup adopteren betekent onvoorwaardelijke liefde
Je kunt vooraf niet alle kosten en uitgaven voorspellen bij een pup adopteren. Maar je kunt je wel voorbereiden en bewust zijn de genoemde kosten en verplichtingen. Echter, de meeste hondenmensen vinden de kosten en de tijdsbesteding meer dan de moeite waar voor alle prachtige voordelen die je hebt met een hond in je leven. Het grootste voordeel is toch wel de onvoorwaardelijke liefde van een hond.
Puppy welkom heten met Snuffelbox
Ben je op zoek naar een verrassend cadeau om je nieuwe pup welkom te heten? Kies dan voor een Snuffelbox puppy. Deze cadeaubox hond is gevuld met verrassingen voor zowel de pup als de baas. In de puppybox zitten namelijk twee speeltjes, twee zakjes met lekkernijen en één kauwsnack voor de viervoeter verpakt. Iedere maand stelt Snuffelbox op basis van een thema een hondenbox samen. Het is een uniek en ook absoluut een perfect cadeau voor je nieuwe pup. Tevens heb je de mogelijkheid om voor een Snuffelbox abonnement te kiezen, zodat er iedere maand een Snuffelbox vol verrassingen op de deurmat valt.
Bij aanschaf van de puppybox ben je verzekerd van een blije puppy.